91688 - Μνημόνιο Συνομιλίας

Ν. Λυγερός

Μνημόνιο Συνομιλίας

Ουάσιγκτον, 22 Ιουλίου 1974, 4:30 μ.μ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
• Εμείς
• Secretary Kissinger
• William B. Buffum, Βοηθός Υπουργού για Υποθέσεις Διεθνών Οργανισμών (Καταγραφή σημειώσεων)
• Ηνωμένο Βασίλειο
• Sir Peter Ramsbotham, Βρετανός Πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες
• Jeremy Greenstock (Καταγραφή σημειώσεων)
ΘΕΜΑ: Κύπρος
{…}
Πρέσβης Ramsbotham: {…} Η τουρκική κυβέρνηση θα ‘πρεπε να δώσει εντολή στις δυνάμεις της και στον Πρέσβη της στη Λευκωσία να ηρεμήσουν. {…} Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληροφορίες για την κατάσταση στην ίδια την Ελλάδα;
Secretary Kissinger: {…} Είχαμε αναφορές για πραξικόπημα σήμερα το πρωί, αλλά ο Πρωθυπουργός μου τηλεφώνησε σήμερα το απόγευμα και δεν έκανε αναφορά σε αυτό.
Πρέσβης Ramsbotham: {…} Μεταφέρει προτάσεις για την κήρυξη της Εθνοφρουράς ως παράνομης. Το μόνο που θα έμενε θα ήταν ελληνικά και τουρκικά σώματα καθώς και μια μικτή δύναμη στρατιωτικής αστυνομίας του ΟΗΕ. {…}
Secretary Kissinger: Ο Μακάριος μου είπε ότι δεν ήθελε να θέσει το ζήτημα της δικής του επιστροφής στην Κύπρο {…} Ωστόσο, οι εκλογές πρέπει να γίνουν εντός 45 ημερών. Ο Μακάριος είπε ότι κατάλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να μείνουν μακριά από την Κύπρο για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά του είπα ότι αυτή ήταν μια άδικη δήλωση. {…}
Πρέσβης Ramsbotham: Ο Μακάριος είπε ότι θα επιστρέψει στο Λονδίνο σε 10 ημέρες περίπου και ισχυρίστηκε ότι ανησυχεί περισσότερο για το μέλλον της χώρας του παρά για τον εαυτό του.
{…}
Πρέσβης Ramsbotham: Ο Μακάριος εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη βρετανική υποστήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον ευχαρίστησα που δεν επέμενε στη συμμετοχή της Κύπρου στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων. Του είπα ότι δεν ήταν καλό να έχει τη Σοβιετική Ένωση ως κύριο υποστηρικτή του, και συμφώνησε.
Secretary Kissinger: {…} λέγοντας στο λαό του ότι η ένωση θα ήταν αδύνατη λόγω της τουρκικής εναντίωσης.
{…}
Ambassador Ramsbotham: {…} Οι Τούρκοι έχουν τώρα 5.000 περισσότερους άνδρες εκεί και εξακολουθούν να έχουν θύλακες Τουρκοκυπρίων σε όλο το νησί.
Secretary Kissinger: {…} Δεν μας πειράζει να εγκαταλείψουμε τον Σαμψών, αλλά όχι πριν μάθουμε ποιος θα πάρει τη θέση του.
Πρέσβης Ramsbotham: {…}
Secretary Kissinger: Ενίσταμαι εναντίον του γιατί είναι φιλόδοξος, ικανός και δυνατός. με την παρούσα ισορροπία δυνάμεων στην Κύπρο πρέπει να βγάλει έξω τους Τούρκους, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη σοβιετική βοήθεια.
Πρέσβης Ramsbotham: {…}
Secretary Kissinger: Μου άρεσε να μιλάω με τον Μακάριο. Είναι πονηρός και έξυπνος και παίρνει λεπτούς πόντους. Αλλά τώρα βλέπω μια ισορροπία δυνάμεων που θα τον οδηγήσει στο σοβιετικό μπλοκ. Ο Κληρίδης θα μπορούσε να το κάνει.
{…}

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:
https://lygeros.org/63575-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων. Λάρισα, 02-08-2022

Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια: Στέλλα Παπαχατζή