91773 - Τηλεγράφημα της Πρεσβείας στην Κύπρο προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα της Πρεσβείας στην Κύπρο προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Λευκωσία, 24 Ιουλίου  1974, 1330Z.

  1. Προς τον Υπουργό από τον Πρέσβη.
  2. Θέμα: Κύπρος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημητρίου τηλεφώνησε στην Πρεσβεία και ζήτησε να περάσουν τα ακόλουθα:

1.

{…} Ελληνοκύπριοι όλων των πλευρών (ισχυροί ενωσιακοί,  της ΕΟΚΑ-Β, οι αδιάφοροι, κ.λπ.) εκτός από τους οπαδούς του ΑΚΕΛ και Λυσσαρίδη, λένε ήδη ότι αν ο Μακάριος γυρίσει θα κυλήσει ξανά το αίμα και θα υπάρξουν εμφύλιες διαμάχες στο νησί, οι Έλληνες θα πολεμήσουν τους ‘Έλληνες ξανά.

2.

Η σημερινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Κληρίδη, είναι πεπεισμένη ότι η επιστροφή του Μακαρίου, αν γίνει σύντομα, θα ήταν μια καταστροφή εδώ. {…}

3.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η πρόωρη επιστροφή του Μακαρίου θα διαταράξει μόνο την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα εδώ. {…}

4.

{…}  Έχουν προτρέψει να μην επιτραπεί στον Μακάριο να επιστρέψει για τουλάχιστον τρεις μήνες. Ο Καραμανλής απάντησε ότι θα το σκεφτόταν. Ο Μπονάνος συμφώνησε ότι ο Μακάριος δεν έπρεπε να επιστρέψει, τουλάχιστον όχι προς το παρόν.

5.

Η κυβέρνηση Κληρίδη, μέσω του Δημητρίου, προτρέπει τις ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους, να λάβουν μάλιστα όλα τα δυνατά μέτρα, για να αποφευχθεί η επιστροφή του Μακαρίου στην Κύπρο στο εγγύς μέλλον.

6.

Σχόλια {…}

Davies

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/63577-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 02-08-2022
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος: Ι.Τ.
Επιμέλεια Στέλλα Παπαχατζή