92133 - Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Τουρκία στην Αμερικανική Κυβέρνηση

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Τουρκία στην Αμερικανική Κυβέρνηση

Άγκυρα, 14 Φεβρουαρίου 1964, 6 μ.μ.

  1. {…} Μετά από αδιευκρίνιστο υπόμνημα συνομιλίας με τον Μακάριο. {…}

Είπα ότι είχα λάβει εντολή να επιστρέψω στην Washington σήμερα μέσω των πρωτευουσών της Τουρκίας και της Ελλάδας. Θα προσπαθούσα να χρησιμοποιήσω την επιρροή που είχαμε για να πείσω τις κυβερνήσεις στην Άγκυρα και στην Αθήνα να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. {…}

{…} θεώρησα απαραίτητο να του πω ότι η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας με τον τρόπο που εξελίχθηκε το θέμα που παρουσίασε η κινεζική κυβέρνηση θα είχε θλιβερή επίδραση στην αντίληψη του κόσμου όχι μόνο για την Κυβέρνηση της Κύπρου αλλά για την ηγεσία του Αρχιεπισκόπου.

{…}

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε προηγουμένως διαβεβαιώσει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν θα αντεπιτεθούν ακόμη και σε περίπτωση επίθεσης. Στην πραγματικότητα, όμως, είχε γίνει επίθεση στη Λεμεσό με ελάχιστη πρόκληση από τους Τούρκους. {…}

{…}

Ο Pickard τόνισε ότι αυτό απαιτούσε συμβιβασμό τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την πλευρά των Τούρκων. {…}

Ο Αρχιεπίσκοπος τα δέχτηκε όλα αυτά και ανέλαβε ως πρώτο πρακτικό βήμα ο ίδιος να επισκεφθεί τη Λεμεσό για να εκφράσει δημόσια την ανησυχία του να διατηρηθεί η ειρήνη και στις δύο πλευρές.

{…}

Θα ήταν, ωστόσο, λάθος να υποτιμήσουμε τις μεγάλες δυσκολίες που συνεπάγεται η ολοκλήρωση τέτοιων συζητήσεων σε ένα αποδεκτό και από τις δύο πλευρές συμπέρασμα.

{…}

Hare

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/77053-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 30-07-2024
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή