92566 - Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Κύπρο προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Κύπρο προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Λευκωσία, 6 Ιουνίου 1964, 1 μ.μ.

1322. Άγκυρα tel sent Dept 1609. Η τελευταία τουρκική απειλή εισβολής μπορεί κάλλιστα να είναι το αποκορύφωμα της κυπριακής κρίσης. {…} Το αν η βαθύτερη εμπλοκή μας ήταν ο προϋπολογισμένος στόχος της τουρκικής άσκησης ή ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι Τούρκοι θα μπορούσαν να βρουν το αδιέξοδο δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την προκύπτουσα κατάσταση ως ευκαιρία για να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο στην προσπάθεια επίτευξης διαρκούς διευθέτησης. Κατά τον σχεδιασμό του ρόλου που πρέπει να παίξουμε, ελπίζω ότι το Υπουργείο συμμερίζεται την πεποίθησή μας ότι είναι απαραίτητο να παρακολουθούμε τα πολιτικά, οικονομικά και δημογραφικά δεδομένα της ζωής και να αποφύγουμε να παρασυρθούμε σε ρήξη με τους Τούρκους που θα συνεπαγόταν την υποστήριξή μας για μια τουρκοκυπριακή λύση στο αντάλλαγμα για τη συμφωνία τους να μην παρέμβουν. {…}

  1. Θα πρέπει να είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία του πληθυσμού της Κύπρου.
  2. {…}
  3. Θα παρείχε την καλύτερη διαθέσιμη εγγύηση για την ασφάλεια τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και της Τουρκίας, φέρνοντας το νησί στη σφαίρα του ΝΑΤΟ και αφαιρώντας το κίνητρο για περαιτέρω αμφισβήτηση του ρόλου της Κυπριακής Κυβέρνησης στην Ανατολή και τη Δύση, κάτι που έχει ενθαρρύνει τόσο την ανάπτυξη της κομμουνιστικής επιρροής στο νησί.
  4. {…}

{…}

Belcher

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο: https://lygeros.org/77348-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 05-08-2024
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή