92696 - Υπόμνημα  Συνομιλίας

Ν. Λυγερός

Υπόμνημα  Συνομιλίας

Washington, 13 Αυγούστου 1974, 9 π.μ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

  • Πρόεδρος Ford
  • Henry A. Kissinger, Υπουργός Εξωτερικών και Βοηθός του Προέδρου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας
  • Υποστράτηγος Brent Scowcroft, Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας

[Ο στρατηγός Scowcroft μπήκε αργά.]

Kissinger: Το πρόβλημα στη Γενεύη είναι ότι οι Τούρκοι βλέπουν ότι όσο περισσότερο παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις τόσο πιο δύσκολη γίνεται η μονομερής στρατιωτική κίνηση. Οι Έλληνες καθυστερούν—θέλουν να πάνε σπίτι τους για 36 ώρες και μετά να συνεχίσουν τις συζητήσεις. {…}

Πρόεδρος: Τι θα κάναμε αν μετακινούνταν οι Τούρκοι;

Kissinger: Θα έπρεπε να τους καταψηφίσουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. {…} Οι Τούρκοι αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά εθνικιστές. {…} Αλλά αν οι Τούρκοι ξεφύγουν  στην Κύπρο, οι Έλληνες θα μπορούσαν να διαχωριστούν. Σίγουρα δεν θέλουμε έναν πόλεμο μεταξύ των δύο, αλλά αν έρθει σε αυτό, η Τουρκία είναι πιο σημαντική για εμάς και έχουν μια πολιτική δομή που θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν Καντάφι.

{…}

Kissinger: {…}  Οι Βρετανοί έχουν κάνει χαμό. Αν οι Τούρκοι κινηθούν να πάρουν αυτό που θέλουν, θα καταδικαστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και η Σοβιετική Ένωση θα τους χτυπήσει στο κεφάλι. Μερικοί από τους συναδέλφους μου θέλουν να διακόψουν τη βοήθεια προς την Τουρκία — αυτό θα ήταν καταστροφή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για την Αμερική να μην έχουν οι Τούρκοι το ένα τρίτο της Κύπρου. {…} Ο Πρόεδρος  Nixon υπέγραψε μια επιστολή στον Ecevit  την οποία, λόγω Κύπρου, δεν έχουμε παραδώσει ακόμη. Θα μπορούσαμε να ξανακάνουμε την επιστολή για την υπογραφή σας ή θα μπορούσα να τη στείλω. {…}

Πρόεδρος: Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι έχετε ήδη πολύ καλές σχέσεις με τον Ecevit  και θα υπήρχε λιγότερη ζημιά απ’ ότι θα έκανα εγώ.

{…}

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/63588-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 02-08-2022
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή