92603 - Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Κύπρο προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Κύπρο προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Λευκωσία, 12 Ιουνίου 1964, 3 μ.μ.

1357. Athens 1845 to Dept. Υποθέτουμε ότι τα επιθυμητά σχόλια είναι οι απόψεις μας για τη σκοπιμότητα μιας νέας προσέγγισης στο Κυπριακό με τη μορφή μυστικών διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με στόχο τη συμφωνία για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα που αντισταθμίζεται από κάποιο μείγμα από τα ακόλουθα στοιχεία: μικρή ελληνική εδαφική παραχώρηση στην Τουρκία, μετανάστευση ελληνικής μειονότητας από την Τουρκία (με υποβοηθούμενη εκούσια μετανάστευση Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία;), μεταφορά του Πατριαρχείου από την Κωνσταντινούπολη και τουρκική στρατιωτική βάση στην Κύπρο.

{…}

Ταυτόχρονα, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι, ενώ οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν άλλη εναλλακτική από την αποδοχή οποιασδήποτε συμφωνίας μπορεί να κάνει η Τουρκία, οι Ελληνοκύπριοι εξαρτώνται λιγότερο από την Ελλάδα. {…} Ένα ισχυρό και φαινομενικά αναπτυσσόμενο κομμουνιστικό κίνημα προφανώς θα αντιστεκόταν στο βούλιαγμα και την πιθανή καταστολή στην Ελλάδα. {…}  Δεν θα περιμέναμε καμία σοβαρή ελληνοκυπριακή αντίσταση (αν και πιθανότατα θα υπήρχε πολλή θορυβώδης διαμαρτυρία) για ελληνικές εδαφικές εκχωρήσεις αλλού ή για μετακινήσεις πληθυσμών. Η ελληνοκυπριακή στάση είναι εντελώς εγωκεντρική. {…}

Λαμβάνοντας υπόψη το κυπριακό ταμπεραμέντο, τις έντονες κομμουνιστικές επιρροές, τις δυσαρέσκειες που προκύπτουν από τις τρέχουσες διαμάχες και την ευρεία οπλοκατοχή, έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε ότι η Κύπρος θα είναι πηγή δυσκολιών για τα επόμενα χρόνια. Είναι σίγουρα πολύ προτιμότερο αυτό να είναι εσωτερικό ελληνικό πρόβλημα παρά ένα διεθνές πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα.

Belcher

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο: https://lygeros.org/77357-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 06-08-2024
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή