92753 - Τηλεγράφημα από το Υπουργείο Εξωτερικών προς την Πρεσβεία στην Ελλάδα

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από το Υπουργείο Εξωτερικών προς την Πρεσβεία στην Ελλάδα

Washington, 22 Αυγούστου  1964. 3:25 μ.μ.

347. {…} Χρησιμοποιούμε κάθε δυνατό μέσο για να επιτύχουμε μια τουρκική συμφωνία και δεν μπορούμε να δεχτούμε καμία ελληνική δεύτερη σκέψη σε αυτό το σημείο.

{…} Με την έγκριση του Παπανδρέου και ελπίζω και του Κανελλόπουλου, ο Βασιλιάς θα έστελνε μήνυμα στον στρατηγό Γρίβα ότι ήθελε να τον δει. {…}

  1. {…}
  2. Μια γρήγορη λύση μέσω της αμερικανικής πρότασης είναι η μόνη ανοιχτή πόρτα για την αποτροπή του Κομμουνισμού της Κύπρου χωρίς την πρακτική βεβαιότητα μιας Τουρκικής επίθεσης.
  3. Οι Αμερικανοί έχουν κάνει ουσιαστική προσπάθεια για να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης. {…}

Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο στρατηγός Γρίβας είναι ότι αυτό που προσφέρει η αμερικανική πρόταση είναι μια ευκαιρία για να εκπληρώσει τον ρόλο του Διγενή και έτσι να διεκδικήσει ξανά την Κύπρο για τον Ελληνισμό και να τη σώσει από τον κομμουνισμό στον οποίο την οδηγεί ο Μακάριος. Θα εξασφάλιζε επίσης στους κατοίκους της Κύπρου την ευκαιρία να κάνουν το νησί τους να ανθίσει σαν τριαντάφυλλο.

Rusk

Πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/76816-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 10-08-2024
Η μεταφράσασα βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή