93316 - Μελέτη που εκπονήθηκε από το προσωπικό της κοινότητας πληροφοριών για τον διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών Colby

Ν. Λυγερός

Μελέτη που εκπονήθηκε από το προσωπικό της κοινότητας πληροφοριών για τον διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών Colby

USIB–D–15.2/127

Washington, Ιανουάριος 1975.

Κύρια ευρήματα

Το Ρεκόρ Απόδοσης

  1. {…}
  • —{…} και ορισμένες προληπτικές εκκλήσεις από αναλυτές {…}
  • — Υπήρχαν όμως και κάποιες αξιοσημείωτες ελλείψεις. {…}  ο Ιωαννίδης, εισηγήθηκαν, είχε αποφασίσει τώρα να μην  κινηθεί κατά του Μακαρίου, τουλάχιστον προς το παρόν. Και, αργότερα, μετά την τουρκική απόβαση, οι αναλυτές εκτίμησαν εσφαλμένα τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στο νησί, πείστηκαν ότι η κρίση είχε τελειώσει και έτσι έδωσαν ελάχιστη προσοχή στην πιθανότητα οι τουρκικές δυνάμεις σύντομα να κινηθούν ξανά.
  • —Υπήρξε μια «περιφερειακή» αναλυτική επιτυχία για την οποία θα έπρεπε να γίνει ρητή αναφορά: μια αξιολόγηση του ρόλου που ήταν πιθανό να διαδραματίσουν οι Σοβιετικοί στην κρίση, η οποία στη συνέχεια αποδείχθηκε απολύτως σωστή. {…}

Η αναλυτική θεώρηση

  1. {…} συγκεκριμένα η αποτυχία της τον Ιούλιο να εκτιμήσει την πιθανότητα πραξικοπήματος υπό την αιγίδα της Ελλάδας εναντίον του Αρχιεπισκόπου Μακάριου (το περιστατικό που επιτάχυνε την όλη κρίση).
  2. {…} αυτή η αδυναμία πρόβλεψης κρίσιμων γεγονότων {…} παράλογες κινήσεις (η αραβική επίθεση, το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα) δεν θα γίνουν από ουσιαστικά λογικούς ανθρώπους.
  3. {…}

Η προσπάθεια συλλογής

  1. {…}
  • —Με μία αξιοσημείωτη εξαίρεση [2  1/2 γραμμές δεν αποχαρακτηρίστηκαν] συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθεια πληροφοριών κατά την περίοδο πριν από το πραξικόπημα. Πολύ καλές ήταν και οι μυστικές αναφορές [λιγότερο από 1 γραμμή που δεν έχει αποχαρακτηριστεί] σχετικά με την πιθανότητα τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
  • — {…}
  • —Αλλά οι αναφορές από την πρεσβεία στην Αθήνα, ειδικά την περίοδο πριν από το πραξικόπημα, ήταν πενιχρές. {…}
  1. {…} Επειδή η άγνοια τέτοιων θεμάτων θα μπορούσε να βλάψει ουσιαστικά την ικανότητα ανάλυσης γεγονότων καθώς εξελίσσονται, σε αυτήν ή σε οποιαδήποτε μελλοντική κρίση, το πρόβλημα είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κοινότητα και από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής επίσης.
  2. [1 παράγραφος (8 γραμμές) δεν αποχαρακτηρίστηκε]

Αντιδράσεις Αποδεκτών

  1. Συνεντεύξεις με έναν αριθμό από αποδέκτες πληροφοριών σχετικά με την Κυπριακή κρίση δείχνουν έναν βαθμό δυσαρέσκειας τόσο με την απόδοση όσο και με τις διαδικασίες της κοινότητας πληροφοριών. {…}
  2. {…} την υποτιθέμενη αποτυχία της κοινότητας να ειδοποιήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την επικείμενη τουρκική εισβολή στην Κύπρο (μια έννοια που φαίνεται να βασίζεται στην αποτυχία των καταγγελλόντων να καταλάβουν τη λέξη)· {…} και ο πλεονασμός των Αναφορών της CIA* και DIA** για την Κατάσταση και η σύγχυση που προκαλούνταν περιστασιακά όταν αυτές οι αναφορές φαινόταν να διαφωνούν.
  3. Μερικά από αυτά τα προβλήματα επιδέχονται διόρθωση, μερικά όχι. {…}

Ο αντίκτυπος της ενημέρωσης στις πολιτικές αποφάσεις και δράσεις

  1. Σημειώνουμε, τέλος, ότι η Κυπριακή κρίση παρείχε εξαιρετικά παραδείγματα του ρόλου που διαδραματίζουν οι πληροφορίες βοηθώντας στη διαμόρφωση (και στην αναστολή) αποφάσεων και δράσεων πολιτικής. {…}
  • —Όταν οι μυστικές υπηρεσίες προειδοποίησαν για τρομερές εξελίξεις (απειλές του Ιωαννίδη τον Ιούνιο κατά του Μακάριου, ελληνικές απειλές για επίθεση κατά των Τούρκων στη Θράκη), το State Department  ενήργησε για να τις αποτρέψει. {…} απέτυχαν να παράσχουν ρητή προειδοποίηση (πραξικόπημα του Ιωαννίδη κατά του Μακαρίου, επίθεση Φάσης ΙΙ της Τουρκίας στην Κύπρο), το State Department απέτυχε να δράσει. Και η σχετικά αισιόδοξη στάση του State Department απέναντι στην πιθανή σοβιετική αντίδραση στις εξελίξεις στην Κύπρο ήταν σαφώς συνεπής με τις πληροφορίες για αυτό το θέμα.
  • —{…}  Η προειδοποίηση των μυστικών υπηρεσιών για αυτό το γεγονός φαίνεται να ήταν σαφής, αλλά το State Department  προφανώς δεν ενήργησε σχετικά.
  • — Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει αυτές τις συσχετίσεις:
ΗμεροηνίαΓεγονόςΜυστική Υπηρεσία πληροφοριώνΠολιτική πρωτοβουλία
June 1974

 

O Ιωαννίδης απειλεί με δράση κατά του ΜακαρίουΗ Υπηρεσία πληροφοριών παρέχει ρητή προειδοποίηση για αυξανόμενη αντιπαράθεσηΗ Πρεσβεία στέλνει μήνυμα στον Ιωαννίδη να αποθαρρύνει τη δράση κατά του Μακαρίου
3–15 July

 

Ο Ιωαννίδης σχεδιάζει πραξικόπημα κατά του ΜακαρίουΠερνάει καθησυχαστικό μήνημα στην Κυβέρνηση των ΗΠΑΗ Υπηρεσία πληροφοριών καθησυχάζει τους καταναλωτές. δεν παρέχει καμία προειδοποίησηΚαμία προληπτική δράση. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκάθαρα ξαφνιάστηκε.
15–20 July

 

Οι Τούρκοι σχεδιάζουν την εισβολή στην Κύπρο.Η Υπηρεσία πληροφοριών παρέχει ρητή προειδοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίαςΤο State Department λαμβάνει ελάχιστη, έως καθόλου, προληπτική δράση. ισχυρίζεται ότι δεν έλαβε το μήνυμα.
20–25 July

 

Οι Έλληνες απειλούν τη Θράκη με επίθεση.Η Υπηρεσία πληροφοριών παρέχει ισχυρή προειδοποίηση.3 γραμμές δεν αποχαρακτηρίστηκαν
20–30 July

 

Οι Σοβιετικοί αντιδρούν καλοπροαίρετα.Η Υπηρεσία πληροφοριών παρέχει καθησυχαστική αξιολόγηση.Το State Department δέχεται την αξιολόγηση πληροφοριών και παραμένει χαλαρό σχετικά με πιθανές σοβιετικές πρωτοβουλίες.
1–15 Aug.

 

Οι Τούρκοι σχεδιάζουν επίθεση Β’ φάσηςΗ προειδοποίηση της Υπηρεσίας πληροφοριών είναι συγκεχυμένη και μη πειστική.Το State Department δεν λαμβάνει μέτρα για να την αποτρέψει.   ξεκάθαρα ξαφνιάστηκε.

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/63662-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 22-08-2022
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος: Ι.Τ.
Επιμέλεια: Στ. Παπαχατζή