20914 - Η συμβολή της αξιοποίησης των υδριτών μεθανίου. (με Η. Κονοφάγο)
Η. Κονοφάγος , Ν. Λυγερός
Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι η Ελληνική ΑΟΖ εμπεριέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα υδριτών μεθανίου στην Ευρώπη και βέβαια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι ενώ οι εκτιμήσεις μας έχουν στηριχθεί στα αποτελέσματα των καταγραφών που έκαναν τα ευρωπαϊκά ινστιτούτα: Γεωφυσικής της Τεργέστης, GEOAZUR της Γαλλίας, του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και το Πανεπιστήμιο της Βρέμης, φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα κατανόησης αυτών των νέων στρατηγικών δεδομένων για την ενέργεια και την καινοτομία.
Με δεδομένο ότι το Μεθάνιο (CH4) είναι 30 φορές πιο τοξικό από το Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2) στην υπερθέρμανση του πλανήτη μας, οι περισσότεροι επιστήμονες, σε διεθνές επίπεδο, συμφωνούν σήμερα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μας δεν απειλείται κύρια από την ανεξέλεγκτη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακος και μόνο, αλλά κυρίως από την αναμενόμενη απελευθέρωση του μεθανίου από τον βυθό των ωκεανών. Όπως σχολίασε πρόσφατα στο Associated Press ο Κρις Φιλντ, διευθυντής του τμήματος Παγκόσμιας Οικολογίας στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον: «Έχουμε μπει σε φαύλο κύκλο. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία των κλειστών θαλασσών, με περισσότερο μεθάνιο να απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και η θερμοκρασία ανεβαίνει κι άλλο και ούτω καθεξής».
Το να εκμεταλλευτούμε ως εκ τούτου τους υποθαλάσσιους υδρίτες μεθανίου μετατρέποντας τους, με παραγωγή ενέργειας, σε διοξείδιο του άνθρακα και νερό, μειώνουμε την ένταση του φαινομένου υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 30 φορές δημιουργώντας έτσι συνθήκες ανατροπής της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας.
Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε η Ελλάδα να συμβάλει στην ανατροπή του φαινομένου της υπερθέρμανσης προσελκύοντας με νέο διαγωνισμό υδρογονανθράκων – με αντίστοιχα οικονομικά κίνητρα – επενδυτές στην χώρα μας που θα μπορούσαν να τελειοποιήσουν τις υπάρχουσες τεχνικές εμπορικής ανάπτυξης και παραγωγής των υδριτών μεθανίου. Οι υδρίτες είναι ενυδατωμένοι υδρογονάνθρακες. Έξι μόρια νερού περικλείουν ένα μόριο μεθανίου. Αυξημένη θερμοκρασία των υδάτων μπορεί να προκαλέσει διάλυση των κρυστάλλων, όταν αλλάξουν οι φυσικές συνθήκες διατήρησής τους (θερμοκρασία και πίεση). Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων μεθανίου. Δείγματα στερεών υδριτών μεθανίου έχουν ήδη ληφθεί στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης τα οποία ως γνωστόν έχουν μορφή πάγου, καίγονται εξαιρετικά εύκολα, δεδομένου ότι στην επιφάνεια εξαερώνονται παράγοντας 170 φορές τον όγκο τους σε Μεθάνιο.
Να σημειώσουμε ότι ειδικότερα η περιοχή που βρίσκεται στα ανοικτά της Πρέβεζας και της Λευκάδας αναμένεται να περικλείει πλούσιες συγκεντρώσεις υδριτών μεθανίου, όπως αυτές που πρόσφατα εκμεταλλεύτηκε δοκιμαστικά και με επιτυχία η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Ιαπωνίας.
Νομίζουμε ότι η πλούσια αυτή παρουσία Υδριτών Μεθανίου στην παραπάνω περιοχή του Ιονίου Πελάγους αλλά και Νότια της Κρήτης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαστήριο δημιουργίας νέων τεχνολογιών παραγωγής μη συμβατικών υδρογονανθράκων.