45880 - Ιστορική απόφαση της Βουλής για τις συμβάσεις εντός ελληνικής ΑΟΖ
Ν. Λυγερός
Με την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων για τις συμβάσεις στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, στη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης, η Ελλάδα αποκτά ισχυρή ενεργειακή σκακιέρα. Αυτή η απόφαση έρχεται να ενισχύσει το αποτέλεσμα που είχαμε για το θαλάσσιο οικόπεδο 2. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις, η ψηφοφορία έγινε με ονομαστικό τρόπο, πράγμα που μας επιτρέπει να δούμε επί του πρακτέου ποια είναι η θέση των βουλευτών και όχι μόνο των κομμάτων. Έτσι φαίνεται ξεκάθαρα ποιοι έδωσαν μάχη για την αξιοποίηση του ελληνικού ορυκτού πλούτου στην ΑΟΖ μας. Μάλιστα επειδή οι ψηφοφορίες έγιναν ξεχωριστά για κάθε θαλάσσια περιοχή μπορούμε να εξετάσουμε αναλυτικά το αποτέλεσμα επί του συνόλου.
Ας αρχίσουμε από τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης. Υπερψήφισαν 172 βουλευτές, καταψήφισαν 36 βουλευτές και ήταν παρόντες 74.
Για το θαλάσσιο οικόπεδο 10, υπερψήφισαν 180 βουλευτές, πράγμα που σημαίνει ενισχυμένη πλειοψηφία, καταψήφισαν 27 βουλευτές και ήταν παρόντες 75.
Για τη θαλάσσια περιοχή Ιόνιο, υπερψήφισαν 181 βουλευτές, καταψήφισαν 27 βουλευτές και ήταν παρόντες 74.
Όλες αυτές οι ψηφοφορίες έγιναν με 282 βουλευτές εντός της Βουλής των Ελλήνων. Αυτές οι ψηφοφορίες με τόση μεγάλη πλειοψηφία αποτελούν μια τεράστια επιτυχία για το εγχείρημα της ελληνικής ΑΟΖ, αφού οι 4 θαλάσσιες περιοχές βρίσκονται εντός κυριαρχικών δικαιωμάτων και όχι κυριαρχίας. Επίσης το γεγονός ότι πολλά κόμματα είχαν θετική προσέγγιση είναι μεγάλης σημασίας για το μέλλον. Διότι ακόμα και η τεχνητή ουδετερότητα προσμετριέται θετικά. Επίσης αν βγάλουμε από την ψηφοφορία τις ψήφους κομμάτων που ψηφίζουν πάντα αρνητικά ή ψηφίζουν αρνητικά για λόγους καθαρά κομματικούς τότε καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη είναι η επιτυχία. Το γενικό αποτέλεσμα αποτελεί μέρος της ιστορίας του Ελληνισμού πλέον και αυτό σημαίνει και μια πρακτική δικαίωση όλων όσων πίστευαν και πιστεύουν, πάλεψαν και παλεύουν για την ελληνική ΑΟΖ. Δείχνει επίσης ότι οι Έλληνες βουλευτές είναι πια πιο καλά ενημερωμένοι για ένα θέμα που ήταν επί της ουσίας άγνωστο πριν από μερικά χρόνια ακόμα. Αυτές οι ψηφοφορίες δείχνουν ονομαστικά ποιοι βουλευτές είναι πραγματικά υπέρ της αξιοποίησης της ελληνικής ΑΟΖ πέρα από κομματικές εμπλοκές, αφού για άλλη μια φορά άλλη κυβέρνηση και άλλο κόμμα προώθησε τις υπογραφές των συμβάσεων και άλλη κυβέρνηση και άλλα κόμματα την κυρώνουν. Με αυτόν τον τρόπο ξέρουμε με αντικειμενικά κριτήρια ποια είναι η γνώμη του καθενός για το καθένα από τα 4 θαλάσσια τεμάχια. Με άλλα λόγια στις διαφορές μεταξύ των ψηφοφοριών βλέπουμε και τις μικροκομματικές αντιλήψεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τη μεγάλη εικόνα δηλαδή την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ, η οποία θωρακίζει όχι μόνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά και την ίδια την Ελλάδα. Διότι όλες αυτές οι συμβάσεις με τα Ελληνικά Πετρέλαια, με την Repsol, με την Total και με την Exxon Mobil είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους την Ισπανία, την Ιταλία τη Γαλλία και την Αμερική, διότι τώρα έχουν όλοι μαζί μας ισχυρά ενεργειακά συμφέροντα και μάλιστα σε νατοϊκό αλλά και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι’ αυτό η απόφαση της Βουλής είναι στρατηγική.