91653 - Απομαγνητοφώνηση της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Yπουργού Εξωτερικών Kissinger και του Τούρκου πρωθυπουργού Ecevit

Ν. Λυγερός

Απομαγνητοφώνηση της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Yπουργού Εξωτερικών Kissinger και του Τούρκου πρωθυπουργού Ecevit

21 Ιουλίου 1974, 11:26 π.μ.

Ε: {…} Είμαστε έτοιμοι το συντομότερο δυνατό αύριο να συζητήσουμε τους ελάχιστους όρους κατάπαυσης του πυρός μετά από όλα όσα έχουν συμβεί οπουδήποτε σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες. {…}

Κ: Φοβάμαι ότι όχι, {…}  Πρώτον, έχουμε πληροφορίες και οι Βρετανοί έχουν επίσης ότι αύριο μπορεί να γίνει πραξικόπημα στην Ελλάδα.

Ε: Α που…

Κ: Ένα πραξικόπημα στην Ελλάδα που θα φέρει μια ομάδα που θα είναι ακόμα πιο δύσκολη και που θα κινηθεί προς τη Σοβιετική Ένωση.

Ε: Ναι.

Κ: Και δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι προς το τουρκικό συμφέρον.

Ε: Καταλαβαίνω.

Κ: {…} 

{…}

Κ: Δεύτερον…

Ε: {…} Αύριο, όπως λέτε, θα γίνει αλλαγή καθεστώτος – πραξικόπημα στην Ελλάδα, έτσι προφανώς οι νέοι κυβερνώντες θα πουν ότι δεν είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή τη ρύθμιση.

Κ: {…} 

Ε: {…}

Κ: Και η δεύτερη σκέψη που πρέπει να θέσω ενώπιόν σας είναι ότι εάν δεν λήξει η απειλή πολέμου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα πρέπει να σας ζητήσουμε να μας αφήσετε [1 γραμμή δεν αποχαρακτηρίστηκε].

Ε: Ναι.

Κ: Και θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο στην άλλη πλευρά και [λιγότερη από 1 γραμμή δεν έχει αποχαρακτηριστεί] αυτό θα έχει βαθιές συνέπειες.

Ε: Καταλαβαίνω. Λοιπόν, αυτό είναι πολύ σημαντικό. {…}

Κ {…}

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/63565-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 29-07-2022

Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος: Ι.Τ.

Επιμέλεια: Στέλλα Παπαχατζή