92228 - Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Κύπρο προς την Αμερικανική Κυβέρνηση

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Κύπρο προς την Αμερικανική Κυβέρνηση

Λευκωσία, 3 Μαρτίου 1964, 4 μ.μ.

  1. Ο Μακάριος μου είπε σήμερα το πρωί η Κυβέρνηση της Κύπρου αποφάσισε να αποδεχτεί το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο που υποβλήθηκε από πέντε μη μόνιμα μέλη {…}

{…} Ο Κληρίδης του είχε πει ότι η ΕΣΣΔ ήταν πολύ ενοχλημένη σχετικά με την πρόβλεψη ότι ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης θα διοριζόταν από τον Γενικό Γραμματέα και θα αναφερόταν στον Γενικό Γραμματέα, επειδή η ΕΣΣΔ ένιωθε δεσμευμένη από το προηγούμενο του Κονγκό ότι ο διοικητής θα έπρεπε να διοριστεί και να αναφερθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο Μακάριος σχολίασε ότι θα ζητούσε από τον Σοβιετικό Πρεσβευτή Ermoshin να ζητήσει από την ΕΣΣΔ να μην ασκήσει βέτο σε ψήφισμα σε αυτή τη βάση.

Εφόσον ο Μακάριος προφανώς περίμενε κάποια απάντηση, σχολίασα ότι ήταν απολύτως κατανοητό ότι η ΕΣΣΔ θα έπαιρνε μια τέτοια θέση επειδή θα μπορούσε έτσι να ελπίζει, μέσω της απειλής ή της χρήσης του βέτο του Συμβουλίου Ασφαλείας, να ασκήσει συνεχή, αρνητική, επιρροή στην ανάπτυξη του Κυπριακού για τους δικούς της  σκοπούς. {…}

Ο Μακάριος, που συνήθως εμφανίζεται ησυχασμένος, φαινόταν ασυνήθιστα χαλαρός σήμερα, αλλά δεν έχασε, να σημειωθεί, την ευκαιρία να δυσφημήσει έναν υποκριτή (Κληρίδη) στα μάτια των Αμερικανών.

McKiernan

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/77263-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 01-08-2024
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή