92229 - Τηλεγράφημα από την Αμερικανική Κυβέρνηση προς την Πρεσβεία στην Κύπρο

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Αμερικανική Κυβέρνηση προς την Πρεσβεία στην Κύπρο

Washington, 7 Μαρτίου 1964, 6:26 μ.μ.

621. {…} Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο μηχανισμός που δημιούργησε το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ήταν επαρκής για την επίλυση του Κυπριακού. {…} σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να συζητήσουν τα πράγματα παρά να πολεμήσουν. Εξέφρασε τη λύπη του που υπήρξε παρανόηση της στάσης των ΗΠΑ. Έστειλε τους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του στον Μακάριο.

Όπως σε προηγούμενη συνομιλία με τον Υπουργό, ο Κυπριανού τόνισε την ανάγκη για ενιαίο κράτος στην Κύπρο «με όλους ίσους» και την κατανόηση ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με την Κύπρο.

{…} Οι Ελληνοκύπριοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους Έλληνες όπως και οι Τουρκοκύπριοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους Τούρκους. Τα συναισθήματα ήταν έντονα και από τις δύο πλευρές όχι μόνο στο νησί αλλά και στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ο Κυπριανού έμεινε στη θέση του. {…}

Rusk

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/77264-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 01-08-2024
Η μετφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή