92281 - Τηλεγράφημα από την Αμερικανική Κυβέρνηση προς την Πρεσβεία στην Κύπρο

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Αμερικανική Κυβέρνηση προς την Πρεσβεία στην Κύπρο

Washington, 28 Μαρτίου 1964, 2:54 μ.μ.

  1. {…}

{…} Ο Μακάριος προφανώς κατανοεί πλήρως ότι (1) Οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να ενισχύσουν την υπόθεσή τους και να αποδυναμώσουν τη δική του με τη συμμετοχή τους, (2) ότι αυτή η συμμετοχή δεν ήταν πιθανή ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν κυρίως της Κυπριακής Κυβέρνησης  και Βρετανοί και (3) ότι η επίσημη ίδρυση UNFICYP είναι στρατηγική στιγμή για τον Kutchuk να επιμείνει στη συμμετοχή. {…}  Η τακτική του Μακαρίου πιθανότατα θα πετύχει αν οι Τουρκοκύπριοι συνεχίσουν να κάθονται με σταυρωμένα χέρια και να λυπούνται τον εαυτό τους.

{…}

Για την Άγκυρα: Κατά την κρίση σας, συζητήστε περαιτέρω τη μη συμμετοχή των τουρκοκυπρίων  με την Κυβέρνηση της Τουρκίας. Θα μας ενδιέφεραν οποιεσδήποτε ενδείξεις για το τι σχεδιάζει η Κυβέρνηση της Τουρκίας ή αν επιθυμεί να ωθήσει ενεργά την τουρκοκυπριακή ηγεσία να συμμετάσχει.

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/77270-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 01-08-2024
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή