92282 - Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Κύπρο προς την Αμερικανική Κυβέρνηση

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Κύπρο προς την Αμερικανική Κυβέρνηση

Λευκωσία, 7 Απριλίου 1964, 3 μ.μ.

  1. {…}

Έκτοτε έχουν συμβεί τόσα πολλά για να δείξουμε ότι καμία από τις δύο οντότητες δεν έχει πολλούς εκπροσώπους σε αυτό το δυστυχισμένο νησί ώστε μια άλλη προσπάθεια για μια πρόχειρη λύση   μπορεί μόνο να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. {…}

Οι δικές μας ιδέες ως προς την οριστική λύση (παράγραφος 5 Deptel 707) μοιάζει κάπως με την προσέγγιση του Αλέξανδρου στον Γόρδιο Κόμβο, αν και χωρίς επιμερισμό όπως στον μύθο. {…}  1.

Συνταγματικό πλαίσιο που προβλέπει για ένα πρόσωπο μία ψήφο ως κανόνα για την πλειοψηφία, με εκλογές στη βάση της αναλογικής εκπροσώπησης.

2. Επαρκείς εγγυήσεις για τις μειονότητες (ίσως όπως συμβαίνει με τους Σουηδούς στη Φινλανδία).

3. Η Κύπρος να συνδεθεί με την Ελλάδα είτε μέσω της ένωσης είτε σε κάποιο «συνδετικό» καθεστώς όπως το Πουέρτο Ρίκο. Η Ελλάδα θα έλεγχε τουλάχιστον την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, αφήνοντας ίσως άλλες πτυχές της κυβέρνησης στους Κύπριους.

{…} Μην βλέπετε πώς η ανεξάρτητη Κύπρος με ισχυρή οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους Τούρκους. Η Κύπρος θα μπορούσε να συνεχίσει να «χρησιμοποιείται» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως στρόφιγγα στον σοβιετικο-δυτικό ψυχρό πόλεμο στην περιοχή. {…}

Πρέπει να έχουμε κατά νου πόσο ευαίσθητη είναι η κυπριακή υπερηφάνεια και πόσο πεπεισμένοι είναι οι Έλληνες εδώ για τον ορθό και δίκαιο σκοπό τους—και ότι μπορούν τελικά να νικήσουν, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να πάνε στο Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα που βλέπουμε στην κατάσταση της ένωσης  ή της «διασύνδεσης» θα ήταν:

1. Να συνδεθεί η Κύπρος σταθερά με τη Δύση, ώστε να εξαλειφθούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, της Τουρκίας και τη δική μας.

2. Να μειωθεί ο κίνδυνος  περαιτέρω ανάπτυξης του κομμουνισμού στο νησί.

3. Τέλος στην ενόχληση των κυπριακών «ουδετεριστικών» ελιγμών εξωτερικής πολιτικής.

4. Κατάργηση του συνεχούς ερεθισμού στην ελληνική πολιτική και ταυτόχρονα αποδυνάμωση της σοβιετικής εκμετάλλευσης του ζητήματος στην Ελλάδα.

5. Αποτέλεσμα υποχώρησης  για τη σοβιετική πολιτική (και της αραβικής ένωσης) στον τομέα, η οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την Ένωση.

6. Δώστε μας μια φιλική κυβέρνηση με την οποία θα διαπραγματευτούμε ένα ικανοποιητικό καθεστώς  για τις επικοινωνιακές μας εγκαταστάσεις.

Belcher

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/77280-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 01-08-2024
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή