92323 - Τηλεγράφημα από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Πρεσβεία στην Τουρκία

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Πρεσβεία στην Τουρκία

Washington 11 Απριλίου 1964, 4:27 μ.μ.

  1. {…}
  2. {…}
  3. {…} Η πρεσβεία μας στην Άγκυρα υποδηλώνει ότι η κυβέρνησή σας έχει κατά νου μια απλή απόφαση που καθιστά σαφές ότι ο Μακάριος είναι παραβατικό κόμμα.
  4. {…}
  5. {…}

α. {…}

β. {…}

γ. {…}

δ. {…} Τα Ηνωμένα Έθνη έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμα να παράσχουν επαρκή ασφάλεια στα μέλη της κυβέρνησης των Τούρκων, ώστε ο Αντιπρόεδρος και οι Υπουργοί να μπορούν να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, αν και αναγνωρίζουμε τα εμπόδια που έχει θέσει ο Μακάριος ως προς αυτό. {…} Ο Μενεμεντσιόγλου απάντησε ότι με ικανοποίηση άκουσε για το διεθνές αστυνομικό σώμα. Η Αστυνομία αυτή τη στιγμή είναι μονοπώλιο των Ελληνοκυπρίων. Το Σύνταγμα προβλέπει 2.000 αστυνομικούς, εκ των οποίων οι 600 θα πρέπει να είναι Τουρκοκύπριοι. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι πλέον δύναμη και ο Μακάριος είχε παράνομα αυξήσει το μέγεθος της αστυνομικής δύναμης κατά 5.000 χωρίς διαβούλευση με τον Αντιπρόεδρο. {…} Είναι ο Παπανδρέου, συνέχισε, που έφερε τον Μακάριο και τον Γρίβα μαζί. Η κατάσταση θα ήταν βαριά αν ο Γρίβας πήγαινε στην Κύπρο γιατί θα σήμαινε ενθάρρυνση για στρατιωτική δράση. Η Ελληνική Κυβέρνηση  θα έπρεπε να μιμηθεί τη δράση της Τουρκικής Κυβέρνησης μετά τις ανθελληνικές ταραχές στην Κωνσταντινούπολη το 1955, όταν η Τουρκική Κυβέρνηση καταδίκασε αυτές τις ταραχές, πλήρωσε αποζημιώσεις, πέρασε κοινοβουλευτική απόφαση κατά της δράσης και ύψωσε την ελληνική σημαία, η οποία γκρεμίστηκε κατά τη διάρκεια των ταραχών, με στρατιωτικές τιμές από τον Υπουργό του Υπουργικού Συμβουλίου. {…}.

Ball

 Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο: https://lygeros.org/77284-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 01-08-2024

Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.

Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή