92431 - Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Ελλάδα  στο Υπουργείο Εξωτερικών

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Ελλάδα  στο Υπουργείο Εξωτερικών

Αθήνα, 18 Μαΐου 1964, 8 μ.μ

1722. 1. {…} σε μια τελική λύση που περιλαμβάνει την Ένωση ως προτιμότερη από την «απεριόριστη ανεξαρτησία». {…} Όλοι οι Έλληνες πολιτικοί, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, στέκονται ενιαία σε αυτό το θέμα. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι Έλληνες πολιτικοί θα έρθουν να συμφωνήσουν σε αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί διχοτόμηση της Ελλάδας, όταν όλοι είναι τόσο αδρανείς εναντίον μιας διχοτόμησης της Κύπρου.

2. Από την άλλη πλευρά, ο Παπανδρέου και μερικοί άλλοι Έλληνες με επιρροή έχουν εκφράσει την επίγνωσή τους για τη σημασία της προσπάθειας να βρεθεί κάτι που θα μπορούσε να αποφύγει ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσει το αίσθημα «ταπείνωσης» από μέρους της Τουρκικής Κυβέρνησης, αλλά κανένας από αυτούς δεν ήταν πολύ αποτελεσματικός στον τρόπο κατάδειξης. Δυστυχώς, όσο οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι ότι η «δικαιοσύνη» είναι με το μέρος τους και ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα υποστηρίξουν την άποψή τους για τη δικαιοσύνη, δεν αναμένεται πολύτιμη πρωτοβουλία από αυτούς μέχρι σήμερα. Οι μόνες προτάσεις προς αυτόν τον σκοπό που έχει προωθήσει ο Παπανδρέου ήταν (α) η πρότασή του ότι η Ένωση θα συναντούσε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια με το να γίνει η Κύπρος μέρος του ΝΑΤΟ. (β) να επινοηθεί μια φόρμουλα για τη συνεχή παρουσία του ΟΗΕ στο νησί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων· (γ) να καταβληθεί επαρκής αποζημίωση σε όλους τους Κύπριους που επιθυμούν να φύγουν από το νησί. και (δ) να βοηθηθεί οικονομικά.

3. {…} Το μόνο άλλο πράγμα που πιστεύω ότι βρίσκεται στη σφαίρα του ρεαλισμού όσον αφορά τους Έλληνες, σχετίζεται με τα ελληνικά συμφέροντα στην Κωνσταντινούπολη. {…} Επιπλέον, πιστεύω ότι πολλοί Έλληνες έχουν ήδη συμφιλιωθεί με την εξάλειψη της ελληνικής κοινότητας.

4. Η απομάκρυνση του Πατριαρχείου θα δημιουργούσε πολύ σοβαρότερο πρόβλημα, αλλά δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί εάν, στην πραγματικότητα, βοηθούσε να κατευνάσουν τους Τούρκους για απώλεια της θέσης τους στην Κύπρο και να οδηγήσουν σε διευθέτηση χωρίς περαιτέρω αιματοχυσία. {…}

5. Αναγνωρίζω ότι τα παραπάνω δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες της Κυβέρνησης της Τουρκίας και ενδέχεται να μην προωθήσουν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές λύσης της Κύπρου. {…}

Labouisse

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο: https://lygeros.org/77317-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 04-08-2024
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή