92476 - Τηλεγράφημα από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη

Washington, 21 Μαΐου 1964, 7:44 μ.μ.

3018. Κύπρος – {…}  Φοβόμαστε ότι, όταν ανακοινωθεί η είδηση, όπως αναμφίβολα θα γίνει σύντομα, ένας σημαντικός αριθμός Τουρκοκυπρίων που απήχθησαν έχουν σκοτωθεί, οι τουρκοκυπριακές δυνάμεις στην Κύπρο μπορεί να απαντήσουν με απαγωγές και πυροβολισμούς κατά των Ελληνοκυπρίων  ή να επιτεθούν με άλλο τρόπο με πράξεις βίας. Η ομηρεία και οι εκτελέσεις τροφοδοτούν επίσης τα μαχητικά στοιχεία της Τουρκίας και θα μπορούσαν να τονώσουν περαιτέρω κινήσεις της Κυβέρνησης της Τουρκίας κατά της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και να οδηγήσουν σε νέα απειλή επέμβασης.

{…}

Εφόσον δεν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι ότι ο Ρωσσίδης θα αντικατόπτριζε πιστά τη σοβαρότητα του διαβήματος της Γενικής Συνέλευσης, πιστεύουμε ότι θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό ο Thant να τονίσει στον Μπίτσιο τις σοβαρές συνέπειες της ομηρίας και της πιθανής δολοφονίας ομήρων. {…}

{…} Υπό το πρίσμα της ξένης κριτικής της ευαισθησίας του Μακαρίου και της ματαιοδοξίας και της προσωπικής του εικόνας, ένα τέτοιο μήνυμα μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα  ότι, εκτός και αν ο Μακάριος ενεργήσει, η Γενική Συνέλευση μπορεί να αισθανθεί υποχρεωμένη να κάνει δημόσια δήλωση καταδίκης των απαγωγών.

{…}

Rusk

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο: https://lygeros.org/77318-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 04-08-2024
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή