92525 - Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Τουρκία προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Τουρκία προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Άγκυρα, 5 Ιουνίου 1964, 7 μ.μ.

1609 Deptel 1296.  Μόλις επέστρεψα από την παρουσίαση της επιστολής του Προέδρου στον Inonu, ο οποίος διάβασε προσεκτικά, είπε ότι διαφώνησε με ορισμένα σημεία τα οποία θα εξηγούσε αργότερα, αλλά ότι συμφώνησε με την τελική φράση να σημαίνει ότι η Κυβέρνηση της Τουρκίας θα καθυστερούσε οποιαδήποτε ενέργεια για την κατανόηση ότι θα υπάρξει πλήρης και ειλικρινής συζήτηση με σκοπό την επίτευξη ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. {…}

Είπε ότι το θεώρησε σημαντικό να ενημερώσει το κοινό ότι η παρέμβαση αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματός μας και ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων μεταξύ των συμμάχων και ζήτησε την έγκρισή μου. Είπα ότι δεν μπορώ να δώσω λευκή κάρτα, αλλά θα χαιρόμουν να υποβάλω στην Washington κείμενο τέτοιο που θα μπορούσε να προτείνει η Τουρκική Κυβέρνηση.

{…}

Hare

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο: https://lygeros.org/77347-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 05-08-2024
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή