92569 - Επιστολή του Πρωθυπουργού Παπανδρέου προς τον Πρόεδρο Johnson

Ν. Λυγερός

Επιστολή του Πρωθυπουργού Παπανδρέου προς τον Πρόεδρο Johnson

Αθήνα, 9 Ιουνίου 1964.

{…}  Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Κωστόπουλο για τις ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Τουρκίας, προκειμένου να αποτραπεί η απόβαση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να εκφράσει τις θερμές της ευχαριστίες για αυτή την κατάλληλη και σοφή πρωτοβουλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία συμφωνεί με την παράδοση του Αμερικανικού Έθνους καθώς και με την αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγέτη του Ελεύθερου Κόσμου.

{…} Μας φτάνουν πληροφορίες ότι η Τουρκία επιμένει στην πολιτική της απόβασης και προετοιμάζεται γι’ αυτήν. και ότι, για να δικαιολογήσει την απόβαση, σκηνοθετεί την ανακήρυξη, από την πολύ μικρή τουρκική μειονότητα της Κύπρου, ως ομοσπονδιακού ή ανεξάρτητου κράτους.

{…} Άλλωστε είναι αναπόφευκτο και ανθρώπινο οι Έλληνες της Κύπρου, που απειλούνται από μια τουρκική εισβολή ανεκτή από τους Συμμάχους, να αναζητήσουν βοήθεια όπου τη βρουν. Και είναι γνωστό, υπό τις παρούσες συνθήκες, από πού θα προσφερθεί αυτή η βοήθεια. Μια αντικειμενική εκτίμηση του μέλλοντος οδηγεί δυστυχώς στη βέβαιη πρόβλεψη ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, η Κύπρος θα καταλήξει σε μια άλλη Κούβα και ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον σε θέση να ασκήσει καμία περιοριστική επιρροή.

{…}

George A. Papandreou

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/77351-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 04-08-2024
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή