92640 - Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Τουρκία προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Τουρκία προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Άγκυρα, 9 Αυγούστου 1964, 7 μ.μ.

  1. Deptel 201. {…}

Ήταν φιλικός αλλά άκαμπτος, λέγοντας ότι κάθε ώρα που δίνεται στον Μακάριο χρησιμοποιείται για κακό και ότι δεν ήθελε να του δώσει άλλο χρόνο. {…}  Αυτό στο οποίο θα συμφωνούσε είναι να ακυρώσει περαιτέρω αεροπορικές επιδρομές εάν μέχρι αύριο το πρωί ο Μακάριος σταματήσει τις επιθέσεις στην Κόκκινα και συμφωνήσει στην ενδεχόμενη αποχώρηση από την περιοχή που κατέλαβαν οι Έλληνες. Θα ακολουθήσει συμφωνία για την άμεση αποκατάσταση της ειρήνης σε ολόκληρο το νησί.

Ο Inonu είπε ότι ένιωθε σίγουρος ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει αν τα έβαζε με τον Μακάριο ευθέως και σκληρά. {…}  Επέμεινε στην ανατολή του ηλίου, καθώς η περίοδος λήξης τελείωσε. {…}

Φαινόταν να θεωρεί εσένα και τον Acheson θαυματουργούς. {…} Θα είναι διαθέσιμος όλη τη νύχτα, αλλά προτιμούσε τα αστραπιαία τηλεγραφήματα  από το τηλέφωνο που συνήθως είναι αρκετά φτωχό.

Hare

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/76663-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 06-08-2024
Η μεταφράσασα βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή