92708 - Τηλεγράφημα από την Αποστολή στη Γενεύη  προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Αποστολή στη Γενεύη  προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Γενεύη, 18 Αυγούστου  1964, 1:03 μεσημέρι

  1. {…}

Η δεύτερη ιδέα είναι να χαλαρώσει η ένταση στην Κύπρο, να αποκατασταθεί προς όφελος των Τουρκοκυπρίων η τάξη και τα απαραίτητα για τη ζωή και να υποβληθεί ο Μακάριος σε περιορισμό που μπορεί να καταλήξει στην απομάκρυνσή του, αναθέτοντας το έργο στην Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία μπορεί να το αναλάβει ως υπεύθυνη. {…}

Η πρόταση να καταστήσουμε τους Έλληνες υπεύθυνους για την αποτροπή της παρέμβασης στον ανεφοδιασμό και την εναλλαγή του τουρκικού στρατεύματος είναι να τερματιστεί αυτή η περιττή πρόκληση και ταπείνωση της Τουρκίας με την επίδειξη του Μακαρίου για την καταγγελία των συνθηκών. {…} Ο Μακάριος θα έχει ρίξει την πρώτη βολή και ακόμη και οι Ρώσοι θα δυσκολευτούν να βρουν επιθετικότητα στους Τούρκους ωθώντας  το εξουσιοδοτημένο στράτευμά τους να δράσει ελευθέρα.

{…} Ενώ τα κακά παιδιά θα εμποδίζονται να πολεμήσουν το ένα το άλλο, τα καλά παιδιά θα προστατεύονται από επίθεση ή απειλή βίας από την ΕΣΣΔ.

Rusk

Πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/76686-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 08-08-2024
Η μεταφράσασα βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή