92747 - Τηλεγράφημα από το Υπουργείο Εξωτερικών προς την Πρεσβεία στην Ελλάδα

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από το Υπουργείο Εξωτερικών προς την Πρεσβεία στην Ελλάδα

Washington, 20 Αυγούστου  1964. 1,18 μ.μ.

327. {…}

  1. {…} Η παρεμβολή της Σοβιετικής Ένωσης σε αυτό το ήδη μπερδεμένο πλέγμα υποθέσεων θα κάνει το έργο σχεδόν απελπιστικό.
  2. {…}
  3. {…}
  4. Υπάρχουν πραγματικά πλεονεκτήματα σε μια ελληνική απόφαση σήμερα. Η παρουσία του Γαρουφαλιά στο νησί θα πρέπει να είναι χρήσιμη για να γίνει αυτό το έργο. Ο Κυπριανού δεν έχει φύγει ακόμη για Μόσχα.
  5. Δεν είναι στο χέρι μας να πούμε στους Έλληνες πώς να επιφέρουν τη στιγμιαία ένωση. {…}
  6. Προφανώς αυτή δεν είναι μια συμφωνία που ο Παπανδρέου μπορεί να την ολοκληρώσει μόνος του. Ο Βασιλιάς και ο στρατός πρέπει επίσης να είναι στο πλοίο. Προφανώς ο Βασιλιάς θα εύχεται να έχει την ΕΡΕ σύμφωνη. {…}
  7. {…}
  8. Αυτό που προσφέρουμε στους Έλληνες μετά από τεράστιες προσπάθειες εκ μέρους μας είναι η δυνατότητα αποφυγής μιας κομμουνιστικής κατάληψης του νησιού. Επιπλέον, είναι η ευκαιρία να αποφευχθεί η έναρξη μιας ολόκληρης σειράς διαφορετικών γεγονότων που σε συνδυασμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επέκταση της κομμουνιστικής εξουσίας σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή. Αυτή είναι μια σημαντική απόφαση που επηρεάζει άμεσα τη μελλοντική θέση της ίδιας της Ελλάδας. Δεν μπορείτε να το πείτε αυτό πολύ κατηγορηματικά.
  9. {…}
  10. {…}

Rusk

Πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/76805-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 08-08-2024
Η μεταφράσασα βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή