92751 - Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Κύπρο προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Κύπρο προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Λευκωσία, 21 Αυγούστου  1964. 5 μ.μ.

357. {…} Από αποσπασματικές πληροφορίες που προέκυψαν από διάφορα τηλεγραφήματα, παρουσιάσαμε τώρα στην Ελληνική Κυβέρνηση το πλήρως εγκεκριμένο σχέδιο της Αμερικανικής Κυβέρνησης  που περιλαμβάνει σημαντική βάση στην Καρπασία, αν όχι στο μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου {…}

  1. {…}
  2. {…} Η κυρίαρχη τουρκική βάση δεν πωλείται εδώ. {…} Ακόμη και η μισθωμένη βάση θα απορρίπτονταν κατηγορηματικά από την πλειοψηφία των Κυπρίων και σίγουρα από την ηγεσία τους, συμπεριλαμβανομένων των Γεωρκάτζη/Γρίβα. {…}
  3. {…}
  4. Η διάθεση εδώ είναι τέτοια που δεν είναι αδιανόητο ότι οι Γρίβας και οι άλλοι μπορεί να προχωρήσουν ούτως ή άλλως με την ένωση χωρίς την υποστήριξή μας και φυσικά χωρίς καμία τουρκική βάση. Αυτό θα είναι σίγουρα τρομερό τετελεσμένο γεγονός που θα καταπιούν οι Τούρκοι αφού τους κρατούσαν το χέρι με την υπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα τους κέρδιζαν μια μεγάλη βάση στην Καρπασία.

{…} αλλά αν ληφθεί απόφαση για λόγους υψηλότερης πολιτικής να δοθούν στους Τούρκους εδαφικές παραχωρήσεις, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πραγματική αιματοχυσία, ταχεία αύξηση της κομμουνιστικής δύναμης, για να μην πούμε τίποτα για πιθανή σοβιετική παρέμβαση με πιο ενεργή μορφή και στην καλύτερη περίπτωση, μαύρη πληγή που θα συνεχίσει να βασανίζει τη μεγάλη μας συμμαχία.

Belcher

Πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/76813-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 10-08-2024
Η μεταφράσασα βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή