92795 - Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Τουρκία προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Τουρκία προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Άγκυρα, 8 Σεπτεμβρίου 1964. 6 μ.μ.

 485. Τις τελευταίες ημέρες, οι τουρκικές πολιτικές εξελίξεις φαίνονται να οδηγούνται σε δύο άξονες ταυτόχρονα: σφοδρή επίθεση κατά του Inonu και πίεση για εθνικό συνασπισμό και η επανεμφάνιση της ξενοφοβίας που εκφράζεται με επιθυμία επαναπροσανατολίζει την τουρκική εξωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής αποχώρησης από το ΝΑΤΟ.

Η απόρριψη του Inonu αυτή τη στιγμή είναι σοβαρή και θα μπορούσε ακόμη και να είναι επικίνδυνη, αλλά το να προχωρήσουμε προς την ουδετερότητα έχει ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες. Αυτή η διπλή τάση ήταν σχεδόν αναπόφευκτη λόγω των εσωτερικών πιέσεων και της γενικής αυξανόμενης δυσαρέσκειας καθώς η κατάσταση στην Κύπρο συνέχιζε να εκφυλίζεται και οι προσπάθειες προώθησης της λύσης απέτυχαν. {…} Ενώ η ξενοφοβία επικεντρώνεται στην παρουσία και τη συμμαχία των ΗΠΑ, επικεντρώνεται επίσης στο ΝΑΤΟ.

{…} «Δήλωση της ένωσης σημαίνει πόλεμος» {…} Εκείνη την εποχή, η Ένωσις θεωρούνταν ως προτιμότερη εναλλακτική της ανεξάρτητης Κύπρου, η οποία, στα μάτια των Τούρκων, ισοδυναμούσε με την καθιέρωση της Μεσογειακής Κούβας. Μαζί με την ακαμψία ενάντια σε κάθε είδους ένωση, γίνεται ήπια προς τη σοβιετική εξωτερική πολιτική που ξεκίνησε από την ομιλία του Inonu στην έδρα της 3ης Σεπτεμβρίου. {…} Ο Kirca δήλωσε ότι η Τουρκία προσεγγίζει την πολιτική ουδετερότητας, η οποία θεωρείται από ορισμένους Τούρκους ηγέτες ως η καλύτερη προς το εθνικό συμφέρον της Τουρκίας. {…}

Hare

Πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/76911-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 10-08-2024
Η μεταφράσασα βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή