92796 - Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Ελλάδα προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Ελλάδα προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 1964. 4 μ.μ.

545.  {…}

Διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυπριακής Κυβέρνησης και Σοβιετικών. Ο Κωστόπουλος είπε ότι φοβάται ότι κάτι σοβαρό αναπτύσσεται, ίσως οι κυπριακές προσπάθειες να αποσπάσουν σοβιετική εγγύηση για την ακεραιότητα της Κύπρου. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα μπει στον πειρασμό να έρθει σε ρήξη με τον Μακάριο για αυτό το θέμα, αλλά θα ήταν προς το συμφέρον της Δύσης να το κάνει και να αποσύρει τις ελληνικές δυνάμεις επί του παρόντος στο νησί; {…} Εάν η Ελληνική Κυβέρνηση αποτύχει να λάβει ισχυρή δημόσια θέση σε περίπτωση δημιουργίας αμοιβαίων υποχρεώσεων μεταξύ Κυβέρνησης Κύπρου και ΕΣΣΔ, αυτό το γεγονός δεν θα γινόταν ποτέ κατανοητό από τη δυτική γνώμη. Ο Ελληνική Κυβέρνηση  δεν μπορεί να αποφύγει την ευθύνη να τηρήσει σταθερή γραμμή με τον Μακάριο κατά την επίσκεψή του εδώ.

Ο Κωστόπουλος υποστήριξε ότι σε πρόσφατη συνομιλία με τον Σοβιετικό Πρέσβη είχε επισημάνει ότι μια συμφωνία ΕΣΣΔ-Κύπρου, πέρα ​​από σύγκρουση με τις διατάξεις των Συμφωνιών Λονδίνου-Ζυρίχης, πιθανότατα θα προκαλούσε σοβαρές δυσκολίες αυτή τη στιγμή για την εξέταση του Κυπριακού από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Είπε ότι ο Κυπριανού πιθανότατα θα ζητούσε την αντίδραση του Υπουργού κατά την κλήση του την Παρασκευή για πιθανή συμφωνία Σοβιετικών και Κυβέρνησης της Κύπρου. {…}

Ωστόσο, οι τουρκικές απειλές έναντι των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης καθιστούν δύσκολη αυτή τη στιγμή μια τέτοια πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης. {…}

Σχόλιο: Ο τοπικός Τύπος εικάζει ευρέως για νέα λύση των ΗΠΑ για την Κύπρο. {…} Συγκυρίες επισκέψεων Μακαρίου, Παλαμά, Πρέσβη της Ελλάδας στην Τουρκία, Σοβιετοκυπριακές διαπραγματεύσεις, καταγγελία της Συνθήκης Ίδρυσης κ.λπ., ενδέχεται να παράγουν εντός των επόμενων ημερών μια σαφέστερη ένδειξη της πολιτικής της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Labouisse

Πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/76922-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 10-08-2024
Η μεταφράσασα βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή