92825 - Τηλεγράφημα από το Υπουργείο Εξωτερικών προς την Πρεσβεία στην Τουρκία

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από το Υπουργείο Εξωτερικών προς την Πρεσβεία στην Τουρκία

Washington, 29 Δεκεμβρίου 1964. 9:45 μ.μ.

722. {…} Ο Ball είπε ότι δεν βλέπουμε καμία λύση προς την κατεύθυνση είτε της ένωσης είτε της διπλής ένωσης. Εάν είναι δυνατή η πρόοδος προς την ανεξάρτητη Κύπρο με προστασία της Τουρκικής μειονότητας, θα πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτό. {…} Κατά την άποψή του, επαρκής ασφάλεια για τους Τουρκοκύπριους σήμαινε ομοσπονδιακό σύστημα με χωριστές κοινότητες. {…} Ο Erim είπε ότι το νησί είναι ήσυχο, αλλά ο Μακάριος τα δημιουργεί όλα με τον τρόπο του. Μόνο εμπόδια για την ολοκλήρωση της νίκης του Μακαρίου είναι ο συνεχιζόμενος διαχωρισμός της Τουρκικής κοινότητας και τα δυνατά σημεία υπό τουρκικό έλεγχο. Εάν η Τουρκική κοινότητα δεχτεί τις προτάσεις του Μακαρίου ή του Galo Plaza να επιστρέψει στα σπίτια του και να εγκαταλείψει τα δυνατά σημεία στην Ειρηνευτική Δύναμη ΟΗΕ στην Κύπρο, ο Μακάριος θα έχει ολοκληρώσει το «τετελεσμένο γεγονός» και μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα. Ο Erim είπε ότι αυτή η αξιολόγηση οφείλεται στην άρνηση των Τούρκων να συζητήσουν τις προτάσεις του Μακαρίου.

Ο Erim  είπε, αφού οι ΗΠΑ σταμάτησαν την εισβολή των Τούρκων, οι Έλληνες έστειλαν 10.000 στρατιώτες στο νησί χωρίς δημόσια καταδίκη από τις ΗΠΑ. {…}. Οι Ρώσοι εκμεταλλεύονται επιτυχώς την κατάσταση με ισχυρή προσπάθεια προπαγάνδας.

{…}

Rusk

Πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/77024-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 10-08-2024
Η μεταφράσασα βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή