92916 - Πρακτικό Συνομιλίας

Ν. Λυγερός

Πρακτικό Συνομιλίας

Washington, 20 Αυγούστου 1974, 8:30 π.μ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

  • Πρόεδρος Ford
  • Δικομματική Ηγεσία του Κογκρέσου
  • Henry A. Kissinger, Υπουργός Εξωτερικών και Βοηθός του Προέδρου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας
  • Υποστράτηγος Brent Scowcroft, Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας

Πρόεδρος: Είναι σημαντικό να έχουμε συνέχεια.

{…}

Το 1960 δημιουργήθηκε το Σύνταγμα. το 1964 ο Μακάριος το ανέτρεψε. {…} Η ανατροπή του Μακαρίου και το ότι  η χούντα δεν ήταν δημοφιλής έδωσαν στους Τούρκους την ευκαιρία να επανορθώσουν την κατάσταση. {…} Προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τη διεθνοποίηση της κρίσης και να προλάβουμε την αλλαγή της συνταγματικής κυβέρνησης στην Κύπρο. {…} ώστε να μην μοιάζουμε σαν να είμαστε οι αστυνομικοί για κάθε εμφύλιο.

Ο Κληρίδης πιστεύουμε ότι είναι καλός άνθρωπος.

{…} Φοβόταν μην τον πιάσουν ανάμεσα στην αριστερά και στην δεξιά. {…}

Η λύση ήταν η μεγαλύτερη αυτονομία των Τουρκοκυπρίων και η αποκατάσταση του Συντάγματος του 1960. Όμως οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν.

Οι Τούρκοι τότε επιτέθηκαν και τώρα κατέχουν το 55 τοις εκατό {…}

Η διακοπή της βοήθειας δεν θα είχε επηρεάσει τη μάχη και θα εξανάγκαζε τους Τούρκους  είτε προς τη Σοβιετική Ένωση είτε προς ένα καθεστώς τύπου Καντάφι. {…}

Η αντίδραση στη δήλωσή μας ήταν θετική. Οι ελληνικές διαθέσεις δείχνουν να έχουν ηρεμήσει. Ο Κληρίδης έδωσε μια καλή δήλωση—είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις. {…}

{…} Ένας πόλεμος σταμάτησε. Οι Τούρκοι θα εγκαταλείψουν μερικά από τα οφέλη τους. και οι Τούρκοι θα μειώσουν κάποιες δυνάμεις τους.

{…}  Δεν μπορούσαν να πάνε στον πόλεμο και έτσι μας εναντιώθηκαν λίγο.

Πρόεδρος: Aπεμπολήσαμε  το χρέος μας. Η θέση μας είναι η σωστή. Δεν μπορούμε να επέμβουμε  σε κάθε θερμή επιχείρηση. Δουλεύαμε με όλα τα κόμματα.

{…}

Οι σχέσεις μου με την ομογένεια ήταν πάντα άριστες. Δεν με σκέφτονται τόσο πολύ αυτή τη στιγμή, αλλά νομίζω ότι θα έρθουν όπως εξελίσσονται τα πράγματα.

Kissinger: Ακόμα και οι Έλληνες θα δουν τελικά ότι ήταν η επιρροή μας που συνέβαλε στην τουρκική μετριοπάθεια.

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/63607-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 10-08-2022
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος: Ι.Τ.
Επιμέλεια: Στ. Παπαχατζή