93030 - Μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών Kissinger στον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Callaghan

Ν. Λυγερός

Μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών Kissinger στον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Callaghan

Washington, 24 Αυγούστου 1974.

{…}

Η τελευταία σοβιετική κίνηση είναι αναμφισβήτητα μη χρήσιμη. Εάν γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση, η Σοβιετική Ένωση θα έχει καταφέρει να αποκτήσει φωνή σε μία περιοχή στον οποίο μέχρι τώρα είχε μικρή επιρροή. {…}

Ενημερώνοντας μας για την πρότασή τους, οι Σοβιετικοί πρότειναν για άλλη μια φορά να ενωθούμε μαζί τους με κάποια μορφή κοινής εγγύησης. {…}

{…} Νομίζω ότι όλοι πρέπει να τονίσουμε στους Έλληνες φίλους μας τους κινδύνους μιας τέτοιας αποδοχής μακροπρόθεσμα, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά για όλους μας.

Η πρότασή σας για ένα δι-περιφερειακό ομοσπονδιακό σύστημα είναι καλή και υποστηρίζουμε πλήρως την πρότασή σας να συγκληθούν εκ νέου οι συνομιλίες της Γενεύης προκειμένου να διερευνηθεί αυτή η πρόταση. {…}  Μια μακρά περίοδος αδιεξόδου θα ήταν μόνο πλεονέκτημα για τους Σοβιετικούς. {…} Ένα παρατεταμένο αδιέξοδο θα μείωνε την ικανότητά μας να ασκούμε θετική επιρροή στους Τούρκους.

{…}

{…} Σίγουρα ο Κληρίδης θα πρέπει να ενθαρρύνεται να μιλήσει απευθείας με τον Denktash. {…}  Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια ματιά στην πρότασή σας για δι-περιφερειακή ομοσπονδία.

{…}

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/63609-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 10-08-2022
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος: Ι.Τ.
Επιμέλεια: Στ. Παπαχατζή