93318 - Πρακτικά της συνεδρίασης του προσωπικού του Υπουργού Εξωτερικών Kissinger

Ν. Λυγερός

Πρακτικά της συνεδρίασης του προσωπικού του Υπουργού Εξωτερικών Kissinger

Washington, 7 Φεβρουαρίου 1975, 8:11–9:04 π.μ.

{…}

Mr. Hartman:{…}  Εάν πρόκειται να καταθέσουν την πρότασή τους, δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν για να την ανακοινώσουν στον κόσμο και να την καταθέσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. {…}

Secretary Kissinger: {…}  Ο Μακάριος δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να είναι ικανός. {…}  Mr. Hartman:{…}

Secretary Kissinger: {…} Αλλά τι θα πούμε στον Esenbel. Αν ο Μακάριος ήθελε να είναι λογικός, θα πίεζε.

{…}

Secretary Kissinger: Και μετά θα είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. και μετά θα απεμπλακούμε, βήμα-βήμα. Καθώς διεθνοποιείται, θα γίνουμε άλλο ένα διεθνές μέρος και θα συμβαδίσουμε με το Συμβούλιο Ασφαλείας.

{…}

Mr Sisco: {…} πιστεύω ότι (α), οι Σοβιετικοί έχουν τη μέγιστη ευκαιρία. και, δεύτερον, θα συμβάλει στη διαδικασία της επιδείνωσης στην Άγκυρα και την Αθήνα ακόμη πιο γρήγορα από όσο φοβόμαστε.

{…}

Secretary Kissinger: Ο Yπουργός Εξωτερικών θα εκλιπαρεί, θα παρακαλεί, θα κάνει ελιγμούς, θα εργάζεται σκληρότερα από αυτούς για έξι εβδομάδες. και επιπόλαια τίναξαν στον αέρα το πράγμα. {…}  Έπαιξαν με τους Σοβιετικούς όσο γινόταν αυτό το πράγμα. Και αν δεν θέλουν να το κάνουν αυτό, πείτε τους ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε.

{…}

Secretary Kissinger: Το τηλεφώνημά μας είναι άθλιο: «Παρακαλώ, αφήστε μας να σας βοηθήσουμε».

Mr Sisco: {…}

Secretary Kissinger: Το ενέκρινα.

Mr Sisco: {…}

Secretary Kissinger: Από όσο γνωρίζουμε, οι Έλληνες θα ζητήσουν να επιστρέψουν στη γραμμή της 8ης Αυγούστου.

{…}

Secretary Kissinger:  πείτε του αν το διεθνοποιήσει, θα είμαστε ακριβώς σε συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα. Θα κάνουμε ακριβώς αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι. Δεν θα παίξουμε ιδιαίτερο ρόλο. Αν αυτό θέλει, μπορεί να το διεθνοποιήσει. Αν το κάνει, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, αλλά εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς. Και  αρρωστήσαμε  και κουραστήκαμε  να παίζουν στην εσωτερική μας πολιτική.

{…}

Secretary Kissinger: Αυτή είναι η στάση που θα πάρουμε με τους Έλληνες, αλλά και με τους Τούρκους.

{…}

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/63669-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 22-08-2022
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος: Ι.Τ.
Επιμέλεια: Στ. Παπαχατζή