93350 - Τηλεγράφημα από το Υπουργείο Επικρατείας προς την Πρεσβεία στην Κύπρο

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από το Υπουργείο Επικρατείας προς την Πρεσβεία στην Κύπρο

Washington, 1 Οκτωβρίου 1975, 1613 Ζ.

233620. Θέμα: Υπουργός 29 Σεπτεμβρίου Διμερής με τον Μακάριο.

1. {…}

2. Ο Μακάριος εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προτάσεις που έκανε ο Υπουργός στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και έδειξε ότι συνεχίζει να πιστεύει ότι ο Υπουργός είχε καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει στην επίτευξη λύσης για το Κυπριακό. {…} εάν παρενοχλούνταν συνεχώς από το Κογκρέσο και την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Παρατήρησε ότι το τουρκικό εμπάργκο όπλων μπορεί να ήταν χρήσιμο ως απειλή, αλλά όχι ως πραγματικότητα.

3. {…} διζωνική, με τουρκική περιοχή λιγότερο από 25 τοις εκατό και μια κεντρική κυβέρνηση στην οποία οι Τούρκοι δεν συμμετείχαν σε πενήντα πενήντα. Είπε ότι οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης δεν έχουν μεγάλη σημασία. {…} για παράδειγμα κάτι στην Αμμόχωστο, τη Μόρφου και την περιοχή νότια του δρόμου Λευκωσίας-Αμμοχώστου.

4. {…}

5. Ο Μακάριος εξέφρασε ανησυχία για την αδυναμία της τουρκικής κυβέρνησης και την αδυναμία της να προχωρήσει στην Κύπρο. {…}

6. {…} Ο Μακάριος πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι ο Υπουργός θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη μιας ειρηνικής και δίκαιης διευθέτησης. {…}

Ingersoll

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/63680-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 22-08-2022
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος: Ι.Τ.
Επιμέλεια: Στ. Παπαχατζή