92428 - Τηλεγράφημα από το Υπουργείο Εξωτερικών προς τον Υπουργό Εξωτερικών Rusk  στη Χάγη

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από το Υπουργείο Εξωτερικών προς τον Υπουργό Εξωτερικών Rusk  στη Χάγη

Washington, 10 Μαΐου 1964, 3:25 μ.μ.

Tosec 27. {…}

  1. (Ο Tuomioja) με το Σύνταγμα του 1960, εξετάζει προτάσεις που θα έδιναν στους Ελληνοκύπριους περισσότερα με τον τρόπο της πλειοψηφίας. Προκειμένου να διασφαλίσει τους Τουρκοκύπριους για τα δικαιώματα και την ασφάλειά τους, παίζει με την ιδέα (α) ενός οιονεί ομοσπονδιακού συστήματος σύμφωνα με το οποίο πέντε ή έξι περιοχές με κυρίαρχους πληθυσμούς Τούρκων θα είχαν μια ορισμένη αυτονομία στις κοινοτικές υποθέσεις και (β) θα ήταν μακροπρόθεσμος παρατηρητής του ΟΗΕ με διεθνή συμμετοχή ή εποπτεία του δικαστικού συστήματος.
  2. Αν και αυτό αντιπροσωπεύει πρόοδο σε ό,τι φαινόταν ως οι πρώτες του σκέψεις, είμαι βέβαιος ότι οι Τούρκοι δεν θα ήταν προς το παρόν διατεθειμένοι να δεχτούν μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση.
  3. {…}
  4. {…}
  5. Η Σοβιετική Κυβέρνηση πιθανώς θα επιδίωκε να παίξει ένα διπλό παιχνίδι υποστήριξης του Μακαρίου ενώ ταυτόχρονα θα εκμεταλλευόταν την αυξανόμενη απογοήτευση των Τούρκων. Αυτό που φοβάται περισσότερο η Σοβιετική Ένωση είναι η «ένωση» που θα μπορούσε να οδηγήσει στην παρουσία του ΝΑΤΟ στην Κύπρο.
  6. {…}
  7. {…}
  8. {…}
  9. {…}
  10. {…} Από τη συνομιλία του Παπανδρέου με τον Fulbright και από άλλες πηγές υπάρχουν ενδείξεις για αυξανόμενη απογοήτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τον Μακάριο. Βρίσκω τις επανειλημμένες αναφορές του Παπανδρέου στην «ένωση» ένα καλό σημάδι. Από τη σκοπιά όλου του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να θεωρούμε την «ένωση» ως χρήσιμο συστατικό σε οποιαδήποτε τελική λύση, αφού θα σήμαινε ότι μια κυβέρνηση του ΝΑΤΟ θα είχε την ευθύνη του νησιού και όχι τον λύκο με την ενδυμασία του ιερέα.
  11. {…}
  12. {…}
  13. {…}

Ball

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο: https://lygeros.org/77302-en/, συντεταγμένο στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 04-08-2024
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή

Y.Γ. https://lygeros.org/77495-en/ Καταγραφή του podcast #53 στο οποίο έγινε ανάλυση του παρόντος τηλεγραφήματος.