92608 - Υπόμνημα συνομιλίας

Ν. Λυγερός

Υπόμνημα συνομιλίας

Washington, 23 Ιουνίου 1964.

ΘΕΜΑ

  • Cyprus

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

  • (βλ. συνημμένη λίστα)

{…} Οι Τούρκοι, είπε, πιστεύουν ότι η διπλή ένωση θα ήταν η καλύτερη απάντηση, ενώ οι Έλληνες πιστεύουν ότι η ένωση είναι η λύση. {…}

Ο κ. Acheson είπε ότι δεν θεωρεί ότι αυτές οι συζητήσεις πρέπει να θεωρηθούν ως «δικηγορική διαφορά». {…} Για παράδειγμα, η Τουρκία φαινόταν να έχει τρεις μεγάλες ανησυχίες:

1) Η εθνική αξιοπρέπεια και το κύρος της Τουρκίας·

2) Η φυσική ασφάλεια της Τουρκίας, το ζήτημα του βαθμού στον οποίο η Κύπρος σε μη φιλικά χέρια θα αποτελούσε απειλή για την Τουρκία.

3) Την ευημερία των Τουρκοκυπρίων, την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας τους. (Παρατήρησε ότι όταν εμφανίστηκε η κρίση αυτή η τελευταία ανησυχία φαινόταν να είναι η κύρια ανησυχία της Τουρκίας, αλλά νόμιζε ότι τώρα είχε υποχωρήσει στην τρίτη θέση.)

{…}

1) {…}

2) Πιθανές ανατρεπτικές δραστηριότητες από τον Μακάριο.

3) Πιθανή κομμουνιστική δραστηριότητα.

{…}

Ο Erkin προέτρεψε να προσπαθήσουμε να βεβαιωθούμε ότι οι Έλληνες δεν θα διαρρεύσουν νέα του σχεδίου μας στον Μακάριο.

{…}

Οι Τούρκοι υποστήριξαν περαιτέρω ότι οι ελληνοκυπριακές αρχές απειλούσαν να αποτρέψουν τον ανεφοδιασμό των τμημάτων του Τουρκικού Στρατού στην Κύπρο και ότι αυτή η μονάδα θα εξαντλήσει σύντομα τα σημερινά της αποθέματα. {…}

{…}

Περίληψη: {…}

1) Εφόσον συμφωνούσε και η Ελληνική Κυβέρνηση, η Τουρκία θα συμμετείχε σε μυστικές συνομιλίες με τους Έλληνες και ο κ. Ο Acheson στράφηκε προς συμφωνία για οριστική και μόνιμη λύση της Κυπριακής διαφοράς.

2) Αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν στο Camp David αμέσως μετά τις 4 Ιουλίου.

3) {…}

4) {…}

 

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/77362-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 06-08-2024
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος Ι.Τ.
Επιμέλεια Στ. Παπαχατζή