93235 - Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Ελλάδα προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Ν. Λυγερός

Τηλεγράφημα από την Πρεσβεία στην Ελλάδα προς το Υπουργείο Εξωτερικών

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 1974, 0045Ζ.

6588.   Θέμα: Κύπρος. Κωδ: Αθήνα 6587.

  1. Ακολουθεί το κείμενο της ανεπίσημης δήλωσης της ελληνικής θέσης για πιθανή λύση για το Κυπριακό που παρέδωσε ο Tyler από τον Καραμανλή κατά τη δεύτερη συνάντηση, την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου. (Βλ. Αθήνα 6587 με αριθμό 22):

«1. Έχοντας καταλάβει το 40 τοις εκατό του κυπριακού εδάφους με τη δύναμη των όπλων, η Τουρκία ζήτησε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Έχοντας πίσω τους την πικρή εμπειρία της συμπεριφοράς του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στη Γενεύη, η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε από την Τουρκία, προκειμένου να αποδείξει την καλή της πίστη και την προθυμία της να διαπραγματευτεί με συμφιλιωτικό πνεύμα, να κάνει ορισμένες χειρονομίες πριν από την έναρξη οποιασδήποτε άμεσης διαπραγμάτευσης.

Αυτές οι προϋποθέσεις ήταν:

Α. Ότι οι τουρκικές δυνάμεις αποσύρονται στη γραμμή που χαράχθηκε στις 9 Αυγούστου 1974 ή, τουλάχιστον, βόρεια της περιοχής Πυρόι και του παλιού δρόμου Λευκωσίας-Αμμοχώστου.

Β. Να επιτραπεί στις μάζες των προσφύγων που έχουν καταφύγει στη νότια Κύπρο να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

{…}

  1. {…}

Α. Η τουρκική περιοχή θα αντιστοιχεί περίπου στο ποσοστό του τουρκοκυπριακού πληθυσμού.

Β. Δεν θα γινόταν ανταλλαγή πληθυσμών.

Γ. {…}

Δ. {…}

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποστρατικοποιηθεί μετά τη σύναψη τελικής συμφωνίας. {…}

  1. {…}
  2. Το μέλλον της Κύπρου είναι μόνο μία από τις δυσκολίες που δημιουργεί η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ελλάδα. {…} Η Τουρκία ακολούθησε πρόσφατα μια επιθετική εξωτερική πολιτική με στόχο την επέκταση της επιρροής της στο Αιγαίο και στη δυτική Θράκη. {…} Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι για να επιστρέψει η βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, η ελληνοτουρκική σχέση θα πρέπει να επανεξεταστεί στο σύνολό της τώρα, με σκοπό την εξάλειψη όλων των σημείων τριβής μεταξύ των δύο χωρών».

Tasca

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/63636-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 16-08-2022
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος
Επιμέλεια: Στ. Παπαχατζή