93347 - Πρακτικά Συνομιλίας

Ν. Λυγερός

Πρακτικά Συνομιλίας

Helsinki, 31 Ιουλίου 1975, 4:15 μ.μ.

ΘΕΜΑ

  • Κυπριακές διαπραγματεύσεις

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

  • Ελλάδα

Υπουργός Εξωτερικών Μπίτσιος

  • ΗΠΑ
  • Ο Υπουργός Εξωτερικών
  • Arthur Hartman, Βοηθός Υπουργού για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις

{…}

Μπίτσιος:{…} Είπε ότι ο DEMIREL είχε απαντήσει ότι η κυβέρνησή του δεν μπορούσε να συζητήσει αυτά τα θέματα με τις Η.Π.Α. γιατί δεν δέχεται να υπάρχει σύνδεση του αμερικανικού εμπάργκο με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. {…} Βλέπετε, συνεχίζουν να κάνουν τις δικαιολογίες τους. Πρώτον, ήταν τα εσωτερικά τους πολιτικά προβλήματα. Τώρα είναι το εμπάργκο. {…}

{…}

The Secretary: Η διαπραγμάτευσή σας είναι η μόνη που δεν κατάφερα να προχωρήσω.{…} δεν παίρνεις θέση και μένεις σε αυτήν. {…}  Αν κάναμε λάθος ήταν στη Γενεύη.

Μπίτσιος: {…}

The Secretary: {…} Αποκαλούμαι δολοφόνος και ψεύτης από κάθε είδους Ελληνοαμερικανούς και μπορώ να σας πω ότι κάτι τέτοιο δεν με πληγώνει, βλάπτει εσάς. Αν πρόκειται να μπορέσω να βοηθήσω, δεν μπορώ να έχω συνεχώς επίθεση στο κύρος μου.

Μπίτσιος: {…}

The Secretary: Αλλά μπορώ να σας πω ότι οι άνθρωποι που μου επιτέθηκαν συνήθως καταλήγουν να υποστούν θανάσιμη ζημιά. {…}

Μπίτσιος: {…}

The Secretary: Ναι, για εσάς η Κύπρος είναι καταστροφή. Η αντιπολίτευση θα επιτεθεί σε κάθε διευθέτηση γιατί δεν θα είναι τόσο καλή κατάσταση όσο πριν από τον Ιούλιο. {…}

{…}

The Secretary: Η ιστορία του τελευταίου έτους ήταν μια συνεχής αλλαγή από την πλευρά σας. Πρώτον θέλετε να επιστρέψετε στις συμφωνίες του 1960.

Μπίτσιος: Αυτός ήταν ο Μαύρος, όχι εγώ.

The Secretary: Έπειτα αποδεχτήκατε τελικά μια καντονιακή λύση και μετακινηθήκατε από τα 20 στα 14 στα 5 και τελικά σε μια διζωνική ρύθμιση. Στην επικράτεια μετακινηθήκατε από το 18 τοις εκατό στο 21 τοις εκατό και τώρα ο Μακάριος μας λέει ότι μπορεί να δεχτεί το 25 τοις εκατό και μια διζωνική λύση. {…} στο 30. Αλλά τα ποσοστά δεν είναι πραγματικά σημαντικά. {…}  Άλλωστε, είναι πιο σημαντικό αν είναι η Αμμόχωστος και η Μόρφου — τότε κανείς δεν θα ενδιαφερόταν για το ποσοστό που ήταν. {…}

Μπίτσιος: Αλλά μπορώ να σας πω ότι αυτό που είπε ο Καραμανλής είναι η τελική μας θέση.

The Secretary: {…}

Μπίτσιος: Βλέπετε κάποιον ρόλο για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα των 9;

The Secretary: Η Ιταλία, φυσικά, δεν είναι ακριβώς ο καλύτερος ενδιάμεσος. Οι Γερμανοί θα είχαν μεγαλύτερη επιρροή στην Τουρκία. Ίσως θα έπρεπε να μιλήσω με τον Genscher.

{…}

The Secretary: {…}  Δεν θέλουμε η Ελλάδα να ακολουθήσει τον δρόμο της Πορτογαλίας και, κατά την άποψή μου, αυτό δεν είναι αδύνατο. Νομίζω ότι σε πέντε χρόνια από τώρα ο στρατός σας μπορεί να στραφεί επίσης προς τα αριστερά.

{…}

Μπίτσιος: {…}   ισχυρό δημοκρατικό καθεστώς.

The Secretary: {…}

Μπίτσιος: Κάποια μέρα θα είμαι ελεύθερος να σας πω κάτι για τους Ελληνοαμερικανούς φίλους μας. Αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος.

The Secretary: {…}  Ή ήταν οπαδοί της Χούντας πριν ή θα επιτεθούν στον Καραμανλή για να στηρίξουν την αριστερά-Παπανδρέου.

Σε πιστή μετάφραση από τα επιλεγμένα σημεία του κειμένου που είναι αναδημοσιευμένο στον σύνδεσμο:  https://lygeros.org/63677-en/, συντεταγμένου στην αγγλική γλώσσα, η επαρκής γνώση της οποίας βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ.2 στοιχ. β) και γ) του Κώδικα Δικηγόρων.

Λάρισα, 22-08-2022
Η μεταφράσασα, βεβαιούσα και επικυρούσα δικηγόρος: Ι.Τ.
Επιμέλεια: Στ. Παπαχατζή